hyrje | histori | letërsi | fotografi | udhëtime | info | sport Like Shkoder.net... në Facebook Shqip  
  Fjala e Lirë | WebMail | Rreth nesh | Kontakti | Lajmëtari

  Autorë shkodranë | Moti SOT -
Find more about Weather in Shkodër, AB
Kliko për parashikimin e motit
  Gjergj Fishta - speciale
Gjergj Fishta (1871-1940) I pari shkrimtar shqiptar i propozuar për çmim nobel, prozator, poet, përkthyes. "Militant i letërsisë shqipe" - cilësuar nga Lasgush Poradeci. "Poet kombëtar i shqitarëve" - Eqerem Çabej. Më 1913 botoi librin "Mrizi i Zanave" dhe pas 35 vjet pune, më 1937 nxorri "Lahuta e Malcis", një vëllim prej 17 000 vargjesh, që u cilësua si Iliada shqiptare ose Bibla e lëvruesve të shqipes. Fishta ishte kryetar i kongresit të Manastirit për unifikimin e alfabetit të gjuhës shqipe...
| më tepër...

  Histori
Athina - qyqe Shkodra është qendër e një hinterlandi të banuar në mënyrë të panderprerë, ku janë gjetur gjurmë të paleolitit (gurit të vjetër) të mesëm, ndërsa që nga neoliti (guri i ri) gërmimet kanë zbuluar vazhdimësi jetese, që vjen deri në ditët tona.
Rrëzë kodrave të Tepes, në anën jugore të qytetit të sotëm, materialet arkeologjike fillojnë nga Bronxi i hershëm (2000 p.e.r). Në shekullin V – IV p.e.r. mendohet se filloi ndërtimi i kalasë Rozafa, me gurë ciklopike të puthitur pa llaç. Kalaja është e vendosur mbi një kodër relativisht shkëmbore, në hyrje të qytetit, në një lartësi 130 m...
| më tepër...
  Letërsi
Gjekë Marinaj Letërsia shqiptare trashëgon një fond të pasur vlerash nga krijuesit shkodranë. Që nga koha e Marin Barletit, në Rilindjen Kombëtare, gjatë Luftës së Dytë Botërore, deri sot me krijuesit bashkëkohorë si Gjekë Marinaj, etj., shkrimtarët dhe poetët shkodranë kanë dhënë kontribut të madh, në pasurimin e shpirtit të shqiptarëve dhe ngritjen e vetëdijes kombëtare. Vend të veçantë zënë priftërinjtë e periudhës së Rilindjes, që mbollën në popull dashurinë për atdheun. Por edhe në kohën e sotme, kemi shkrimtarë shkodranë të talentuar...
| më tepër...
  Fotografi
Pjetro Marubi Pjetër Marubi në fundin e shek. 19-të ishte i pari nga familja Marubi, që solli artin e fotografisë në Shqipëri. Në fototekën Marubi u ruajtën rreth 150.000 negativë dhe fotografi nga luftërat e ndryshme të shqiptarëve për liri e pavarësi. Portrete të kohës, si dëshmi historike, u bënë fillimisht nga Pietro Marubi, emigrant italian, që vendosi të jetojë në Shkodër, në familjen Kodheli. Artin e fotografisë e mësoi më pas Kel Kodheli (1870-1940), që pas vdekjes së Pjetrit, mori mbiemrin Marubi. Studioja Marubi u krijua në vitet 1885-1890...
| më tepër...
  Udhëtime
Plazhi i Velipojës Qarku i Shkodrës është një destinacion interesant dhe i lakmueshëm turistik, i cili ka filluar të tërheqë vëmendjen e turistëve të huaj, sidomos pas hapjes së Shqipërisë nga izolimi komunist më 1990. Që nga Plazhi i Velipojës, Kalaja Rozafa dhe pikat turistike malore në Theth e Razëm, qarku i Shkodrës ofron turizëm veror e dimëror, po ashtu edhe kulturor...
| më tepër...
  Informacion
Qarku i Shkodrës Qarku i Shkodrës përbëhet nga Rrethi i Shkodrës, Malësia e Madhe dhe Puka. Kryetari i Qarkut ka seli në Ndërtesën e Prefekturës, ku mblidhen këshilltarët e zgjedhur nga zonat përkatëse. Qarku i Shkodrës është ndër qarqet më të mëdha në Shqipëri...
| më tepër...
  Sport
Vllaznia e Shkodrës Klubi i futbollit "Vllaznia", është emri i skuadrës së futbollit / sporteve në Shkodër. Vllaznia ka qenë nëntë herë kampione e Shqipërisë dhe ka fituar gjashtë herë kupën kombëtare. Suksesi i fundit ishte në fund të sezonit 2007–2008, pas 21 vjetësh dështime. Vllaznia luan në stadiumin Loro Boriçi...
| më tepër...

Pamje nga Shkodra   Hyrje
  Histori
  - Statutet e Shkodrës
  - Rrethimi i Shkodrës
  - Familjet e mëdha
  Lajme
  Info
  Letërsi
  Letërsi e vjetër
  Letërsi e traditës
  Letërsi bashkohore
  Fishta - speciale
  Migjeni - speciale
  Fotografi
  Familja Marubi
  Pamje nga Shkodra
  Alpet e Shkodrës
  Bregdeti shqiptar
  Foto - album
  Rreth nesh
  Tregoj një miku
  Abonohu - Lajmëtari
  Facebook
  Wikipedia
Shkodra - Logo
Copyright © 1998-
nga
BMC Computer
Kopjimi/Të drejtat
  Webmaster